Beoordeeld met een 9.7

Gedeeltelijke gebitsprothese

U hebt nog eigen tanden en/of kiezen maar er ontbreken een aantal

Hebt u wel nog eigen tanden en of kiezen maar ontbreken er een aantal? Dan kan dit esthetisch gezien minder fraai zijn. Ook kan dit zorgen voor een verminderd kauwvermogen. Dan is een gedeeltelijke gebitsprothese wellicht een uitkomst voor u.

Een gedeeltelijk kunstgebit kan de beet herstellen en daarmee niet alleen het restgebit te beschermen, maar ook de functie te verbeteren. Zo kunt u weer normaal eten, praten en lachen. Er zijn twee soorten gedeeltelijke gebitsprothesen. Een frame of een partiële gebitsprothese oftewel een plaatje.

Partiële gebitsprothese

Een partiële prothese of plaatje bestaat uit een kunststof plaat en kunststof tanden of kiezen die de missende tanden of kiezen vervangen. Afhankelijk van het aantal is positie van de ontbrekende tanden en kiezen kan het nodig zijn om haakjes aan het gebit te zetten. Deze haakjes klemmen zich vast op een tand of kies.

Voordelen

 • Een plaatje is voordeliger dan een frame.
 • Wanneer er wederom een andere tand of kies verloren gaat kan er vrij eenvoudig een nieuw element worden bijgeplaatst.

Nadelen

 • De haakjes kunnen schuren en beschadiging aanbrengen aan de tand of kies waar deze op gemonteerd zit.
 • Omdat er weinig steun aan de eigen tanden of kiezen is komen de krachten op het kaakbot waardoor deze sneller slinkt.
 • Bij een partiële bovenprothese wordt er gebruik gemaakt van een gehemelteplaat voor de nodige vacuüm te verkrijgen. Mensen ervaren dit vaak als minder prettig. Ook de smaak wordt hiermee nadelig beïnvloed.

Een frame

Een frame is een gedeeltelijke prothese met een metalen basis. Aan deze metalen basis zitten klammers. Dit zijn gegoten haakjes die perfect passend om de tanden en kiezen zitten. Deze zorgen ervoor dat het frame goed vast blijft zitten.

Voordelen

 • Het frame zit goed vast waardoor eten ook makkelijker gaat.
 • De steun vindt voornamelijk plaats op de eigen elementen en niet op het kaakbot waardoor deze ook beter behouden blijft.
 • Bij een bovenframe is geen gehemelteplaat nodig maar enkel een metalen strook waardoor smaak positief bëinvloed wordt.
 • Er ligt geen kunststof rand tegen de eigen tanden en kiezen waardoor er veel minder tandsteen optreedt.
 • De haakjes liggen strak tegen de tanden en kiezen aan. Hierdoor is er veel minder kans op beschadiging.

Nadelen

 • Een frameprothese is, in tegenstelling tot een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars, gemaakt met als doel de rest van de tanden en kiezen te behouden. Bij een frameprothese is het dan ook moeilijker om kiezen erbij te plaatsen.
 • Een frameprothese is duurder dan een partiële prothese.

Contact

Informatie opvragen

Wanneer u voor de eerste keer een gebitsprothese krijgt of wanneer uw oude gebitsprothese aan vervanging toe is, kom ik graag vrijblijvend bij u langs voor een intakegesprek.

Ik kan met u de mogelijkheden bespreken. Middels een begroting kunt u bij de zorgverzekering informeren wat uw exacte eigen bijdrage is. De meeste verzekeraars vergoeden een nieuwe gebitsprothese na vijf jaar.

Vult u het contactformulier in, stuur een mail naar info@mondzorgtruijen.nl of neem telefonisch contact op via 0495-755539.

Gepaste trots

Tevreden patiënt aan het woord

Contact

Wilt u graag vrijblijvend meer informatie of wilt u een afspraak maken?

Vul dan het contactformulier in, stuur een mail naar info@mondzorgtruijen.nl of neem telefonisch contact op via 0495 – 75 55 39.

Praktijk Mondzorgcentrum Truijen
Nieuwstraat 42
6021HT, Budel

In geval van spoed, belt u met de praktijk telefoonnummer: 0495 – 75 55 39.

Buiten onze openingstijden belt u met de Tandartsenpost Eindhoven. Het spoednummer is 040 – 31 11 915

Tussen 22:00 uur en 08:00 uur is de Tandartsenpost Eindhoven uitsluitend bereikbaar voor acute spoedgevallen, zoals ondraaglijke pijn, trauma of nabloedingen.

Tandartsenpost Eindhoven
Aalsterweg 108
5615 CJ Eindhoven
Telnr 040-3111915
www.tandartsenposteindhoven.nl