Toe aan een check door de mondhygiënist?

De tandarts kan u doorverwijzen naar de mondhygiënist. Maar ook zonder doorverwijzing kunt u bij de mondhygiëniste terecht. Een mondhygiënist helpt u om gebitsproblemen op te lossen, maar kan u ook behandelen en adviseren met als doel om gebitsproblemen te voorkomen. 

Waarom naar een mondhygiënist

Er bestaat een grote kans dat u nog nooit bij een mondhygiënist bent geweest. Maar wist u dat ontstoken en bloedend tandvlees een van de meest voorkomende gebitsklachten is in Nederland? Vaak gaat dit gepaard met een vieze smaak in uw mond en een slechte adem. Toch blijven veel mensen rondlopen met ontstoken tandvlees, omdat het zelden gepaard gaat met pijnklachten. Maar dit wil niet zeggen dat het niet behandeld moet worden. Gezond tandvlees bloedt namelijk niet. Als u te lang met ontstoken tandvlees blijft rondlopen, kan dit leiden tot parodontitis. Dit is een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees, de ontsteking breidt zich uit van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot.

Genoeg reden dus om een bezoek te brengen aan de mondhygiëniste als u last hebt van bovenstaande klachten. Een mondhygiënist is expert op het gebied van mondverzorging en preventie. Een mondhygiënist zorgt voor een grondige gebitsreiniging waarbij aanslag, tandplak en tandsteen worden verwijderd. Maar ook wordt de conditie van uw tandvlees in kaart gebracht waardoor toekomstige gebitsproblemen kunnen worden voorkomen.

Wat doet de mondhygiënist?

De tandarts kan u doorverwijzen naar de mondhygiënist. Maar ook zonder doorverwijzing kunt u bij de mondhygiëniste terecht. Een mondhygiënist helpt u om gebitsproblemen op te lossen, maar kan u ook behandelen en adviseren met als doel om gebitsproblemen te voorkomen. 

Een mondhygiënist bekijkt of er gebits- of tandvleesproblemen zichtbaar zijn en hoe deze het best behandeld kunnen worden. Zo nodig worden er gebitsafdrukken of röntgenfoto’s gemaakt. Op deze manier wordt de conditie van uw gebit en tandvlees in kaart gebracht.

Wat u eet en drinkt heeft veel invloed op de gezondheid van uw tanden en tandvlees. De mondhygiëniste kan u professioneel en deskundig advies geven over het onderhouden van uw gebit, tandvleesaandoeningen en voedingsgewoonten.

De mondhygiëniste verwijdert tandsteen, tandplak en aanslag. Vaak wordt ook het gebit gepolijst. Zo nodig wordt het worteloppervlak onder het tandvlees gereinigd. In opdracht van de tandarts kan een mondhygiënist ook lokaal verdoven en gaatjes behandelen.

Denk hierbij aan fluoride. Fluoride beschermt het glazuur van uw tanden en houdt uw tanden sterk. Ook kan een mondhygiënist uw tanden en kiezen sealen, dit betekent dat groefjes in tanden en kiezen worden opgevuld. Hiermee worden toekomstige gaatjes voorkomen.

Redenen om de mondhygiënist te bezoeken

U heeft last van een slechte adem

Onze mondhygiëniste kan een grondige gebitsreiniging uitvoeren en u adviseren over hoe u het beste een frisse adem behoudt.

U heeft last van bloedend tandvlees, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen

Bloedend tandvlees tijdens het tandenpoetsen is een teken van ontstoken tandvlees. Onze mondhygiëniste kan helpen om uw tandvlees weer in topconditie te krijgen.

U heeft regelmatig last van gaatjes

Het kan zijn dat u, ondanks een goede mondhygiëne, regelmatig last hebt van gaatjes. Dit kan meerdere oorzaken hebben. De mondhygiënist in onze praktijk kan u hierover adviseren.

Uw tanden zijn verkleurd

Kleurstoffen in eten en drinken kunnen zorgen voor aanslag op de tanden. Denk aan koffie, thee en rode wijn. Onze mondhygiënist heeft verschillende instrumenten om dit te verwijderen. Zo nodig, kunnen de tanden ook gebleekt worden .

U heeft last van gebitsslijtage

Als het glazuur op uw tanden steeds dunner wordt, is er sprake van gebitsslijtage. Dit kan onder andere veroorzaakt worden door de zuren in frisdrank of fruit. Onze mondhygiënist kan u vertellen hoe u slijtage aan uw tanden kunt voorkomen.

U heeft last van teruggetrokken tandvlees

Terugtrekkend tandvlees ontstaat vaak door te hard poetsen. Hierdoor komen de worteloppervlakken bloot te liggen waardoor tandhalzen gevoelig zijn bij warm en koud eten en drinken. Onze mondhygiëniste heeft hier oplossingen voor.

Kosten mondhygiënist

Net als voor de tandarts worden tot 18 jaar vrijwel alle behandelingen van de mondhygiënist vergoedt vanuit de basisverzekering. Vanaf 18 jaar worden de kosten voor de mondhygiënist enkel gedekt vanuit een aanvullende tandartsverzekering.

U kunt er ook voor kiezen om de kosten zelf te betalen. De tarieven verschillen per behandeling. Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op. We kijken graag samen naar de beste oplossing voor een gezond gebit.

Contact

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Wilt u een afspraak maken bij de mondhygiënist? Of heeft u nog vragen? Neem dan nu contact met ons op. We helpen u namelijk graag op weg naar een stralend en gezond gebit.