Beoordeeld met een 9.7

Kunstgebit / volledige gebitsprothese

Wanneer u geen eigen tanden meer heeft, maar uw kaakbot is nog in voldoende mate aanwezig volstaat een volledige gebitsprothese.

Een kunstgebit laten aanmeten

Het kunstgebit is de uitneembare variant die niet vast in de mond wordt gezet. Hierdoor bent u vrij in het in en uitnemen van uw kunstgebit. Opzoek naar een specialist die uw volledige kunstgebit kan maken en plaatsen? Dan bent u bij Mondzorgcentrum Truijen aan het juiste adres!

Vrijblijvend advies

Niet alleen is een kunstgebit laten aanmeten een optie wanneer uw tanden niet meer aanwezig zijn. Zo kunt u ook voor een kunstgebit kiezen wanneer u wel nog uw eigen tanden heeft. Dit kan een lastige beslissing zijn die u moet maken. Hierdoor is het wel zo fijn als het maken van uw kunstgebit zo goed mogelijk wordt uitgevoerd.
Door middel van een vrijblijvend intakegesprek bij de tandprotheticus wordt er samen gekeken naar de mogelijkheden voor een nieuw kunstgebit en krijgt u advies waar u iets aan heeft! De kosten en vergoedingen worden besproken en u krijgt een begroting mee.

Het proces: aanmeten van uw kunstgebit

Uw kunstgebit moet goed zitten, aansluiten aan uw kaken maar ook de beet en beethoogte moeten kloppen. Zodoende vermindert u de kans op breuken, eventuele irritaties of klachten aan uw kaakgewrichten.

Daarbij speelt het esthetische aspect ook een belangrijke rol. Wij zorgen ervoor dat alles op de juiste positie staat.

Het kunstgebit laten aanmeten wordt dan ook zorgvuldig en in een paar stappen gedaan:

1) Het maken van een afdruk

De eerste stap in het proces is het maken van een afdruk van uw kaken. Ook wel “happen” genoemd. Op deze manier wordt een eerste indruk verkregen van de kaken. De afdruk wordt gemaakt door middel van een afdruklepel met daarop uithardend materiaal. Dit materiaal zal binnen een zeer korte tijd van ongeveer 20 seconden tot 1 minuut uitharden waarna de afdruk klaar is.

Sommige mensen kunnen last hebben van een braakneiging. Voor deze mensen kunnen wij zeggen, geen paniek! Hier hebben wij meestal passende oplossingen voor. Het is zelfs mogelijk om het “happen” over te slaan.

2) De definitieve afdruk

Na de eerste afdruk wordt er nog een definitieve afdruk met een siliconen afdrukmateriaal gemaakt. Dit wordt gedaan met een individuele afdruklepel. Deze is vervaardigd op het gipsmodel van de eerste afdruk en is volledig aangepast aan de vorm van uw kaak.

Hiermee wordt een zeer nauwkeurige afdruk verkregen met de juiste randlengtes.

3) Beetbepaling

Hier wordt de positie van uw onderkaak ten opzichte van de bovenkaak vastgelegd. Het is belangrijk dat dit secuur wordt uitgevoerd. Hierdoor vermindert u kaakgewrichtsklachten in de toekomst en zal het zorgdragen in de functionaliteit maar ook in het uiterlijk.
Een te lage beet resulteert bijvoorbeeld in een ingevallen gezicht of “kapotte” mondhoeken. Een te hoge beet kan ertoe leiden dat de mond niet ver genoeg geopend kan worden.
Tevens zeer belangrijk is de stand van de tanden. Een goed uitgangspunt is een randje tanden zichtbaar tijdens spreken en een mooie volledige tandenboog tijdens het lachen. De meesten houden bijvoorbeeld niet van veel zichtbaar tandvlees. 

Dit zijn allemaal belangrijke facetten en wordt volledig aan de hand van de wensen van de patiënt uitgevoerd. Hier wordt dan ook veel aandacht aan besteed.

Tijdens deze zitting worden ook de kleur en vorm van de tanden uitgekozen.

4) Kunstgebit passen in was

De tanden en kiezen staan nu nog in de was. Er wordt gekeken of alles klopt. Zowel de juiste beet, beethoogte, kleur, stand van de tanden, juiste lipvulling, of alles mooi recht en in het midden staat enzovoorts. Alles kan nu nog naar wens worden aangepast.

De prothese wordt pas afgemaakt en omgezet naar de kunststof als u tevreden bent. 

5) Plaatsing van het kunstgebit

Na het doorlopen van al deze stappen wordt uw kunstgebit naar kunststof omgezet. Uw kunstgebit is klaar en kan geplaatst worden. Dit gaat altijd gepaard met een paar laatste checks.

Mochten er in de komende dagen, weken of maanden nog problemen of drukplekken ontstaan, dan kunt u meestal nog dezelfde dag terecht. 

Wenst u nog een nacontrole, dan kan dit ook nog ingepland worden.

Voor een nacontrole of drukplekken worden geen extra kosten in rekening gebracht.

Andere mogelijkheden: een gedeeltelijk kunstgebit

Het is ook mogelijk te kiezen voor een gedeeltelijk kunstgebit. Deze vult uw eigen gebit aan waardoor een volledig kunstgebit niet nodig is. Zo wordt uw beet hersteld waardoor u de functie van uw gebit verbeterd en daarbij ook de rest van uw gebit beschermd. Een gedeeltelijk kunstgebit kan een goeie optie zijn wanneer:

  • U niet meer goed kunt eten of praten dankzij de missende tanden;
  • U zich stoort aan de open gaten in uw gebit en een aantal tanden mist;
  • U nog niet wilt kiezen voor een volledig kunstgebit.

Huisbezoek en zorginstellingen

Thuisbezoek:

Voor het aanmeten van een nieuw kunstgebit zijn vaak meerdere afspraken nodig. Helaas is niet iedereen in staat het huis te verlaten en een bezoekje aan de praktijk te brengen. Daarom komt Mondzorgcentrum Truijen aan huis.

Uw kunstgebit laten aanmeten kan in het gemak van uw eigen huis worden gedaan met een huisbezoek. Zo hoeft u geen bezoekje te brengen aan de praktijk en komt de specialist langs om uw kunstgebit aan huis op te meten. Het uiteindelijke kunstgebit wordt later in het laboratorium afgemaakt.

Voor de aan huis service voor de reguliere patiënt wordt een toeslag per huisbezoek gerekend: C80 bezoek aan huis.


Zorginstellingen:

Wij zijn gespecialiseerd en hebben samenwerkingen met zorginstellingen. Wij komen op locatie wanneer iemand problemen ervaart met zijn kunstgebit of voor (half)jaarlijkse controles. 
Middels een intake wordt een behandelplan opgesteld. Wanneer iemand wilsonbekwaam is wordt dit voorgelegd aan de juiste contactpersoon en aan de zorgcoördinator van de afdeling.

Meestal vallen deze patiënten onder de Wet Langdurige Zorg. De gemaakte kosten worden in dat geval gedeclareerd via het zorgkantoor en worden deze kosten volledig vergoed. 


Contact

Informatie opvragen

Wanneer u voor de eerste keer een gebitsprothese krijgt of wanneer uw oude gebitsprothese aan vervanging toe is, kom ik graag vrijblijvend bij u langs voor een intakegesprek.

Ik kan met u de mogelijkheden bespreken. Middels een begroting kunt u bij de zorgverzekering informeren wat uw exacte eigen bijdrage is. De meeste verzekeraars vergoeden een nieuwe gebitsprothese na vijf jaar.

Vult u het contactformulier in, stuur een mail naar info@mondzorgtruijen.nl of neem telefonisch contact op via 0495-755539.

Gepaste trots

Tevreden patiënt aan het woord

Contact

Wilt u graag vrijblijvend meer informatie of wilt u een afspraak maken?

Vul dan het contactformulier in, stuur een mail naar info@mondzorgtruijen.nl of neem telefonisch contact op via 0495 – 75 55 39.

Praktijk Mondzorgcentrum Truijen
Nieuwstraat 42
6021HT, Budel

In geval van spoed, belt u met de praktijk telefoonnummer: 0495 – 75 55 39.

Buiten onze openingstijden belt u met de Tandartsenpost Eindhoven. Het spoednummer is 040 – 31 11 915

Tussen 22:00 uur en 08:00 uur is de Tandartsenpost Eindhoven uitsluitend bereikbaar voor acute spoedgevallen, zoals ondraaglijke pijn, trauma of nabloedingen.

Tandartsenpost Eindhoven
Aalsterweg 108
5615 CJ Eindhoven
Telnr 040-3111915
www.tandartsenposteindhoven.nl