Beoordeeld met een 9.7

Alles wat u moet weten over implantaten

Mist u één of meerdere tanden? Dit kan erg vervelend zijn tijdens het kauwen en tandenpoetsen, maar ook kan het u ervan weerhouden om met een fijn gevoel te praten of te lachen. Implantaten worden al meer dan 50 jaar professioneel toegepast binnen de tandheelkunde als duurzame oplossing voor gebitsproblemen.

Een implantaat is een titanium schroefje dat als kunstwortel in het kaakbot wordt geplaatst. Een implantaat neemt de functie over van de tandwortel en vormt een sterke basis voor kronen, bruggen, protheses of een klikgebit. Op deze manier kunnen implantaten één, meerdere of zelfs alle tanden en kiezen vervangen.

Implantologie

Hoe wordt een implantaat geplaatst? Waar eerst uw tand of kies zat, wordt het implantaat als een schroefje in het kaakbot geplaatst. Dit is een kleine chirurgische ingreep door een tandarts implantoloog en gebeurt onder lokale verdoving. Het implantaat heeft vervolgens wat tijd nodig om stevig vast te groeien in het bot. Deze periode kan variëren van 2 tot 6 maanden. De duur van het genezingsproces is afhankelijk van het type implantaat, waar in de kaak deze is geplaatst en het persoonlijke herstelvermogen. Tijdens deze herstelperiode kan er een tijdelijke vervanging worden geplaatst zodat u niet tandeloos bent. In het geval van een gebitsprothese wordt deze aangepast zodat u de prothese gewoon kunt blijven dragen.

Wanneer het implantaat goed is vastgegroeid, wordt er een kroon, brug of kunstgebit op het implantaat geplaatst. Op deze manier functioneert het implantaat hetzelfde als natuurlijke tanden en kiezen.

Klikgebit op implantaten

Misschien bent u volledig tandeloos of is uw gebit in zo’n slechte toestand dat het niet meer hersteld kan worden. In dit geval is er vaak sprake van weinig tot bijna geen kaakbot. Dit maakt het erg lastig om hier een functionele gebitsprothese of kunstgebit voor te maken. Een klikgebit op implantaten kan in deze situatie uitkomst bieden. Hiervoor werken wij nauw samen met een tandarts implantoloog die de implantaten plaatst. Vervolgens kunnen wij hier een klikprothese op vervaardigen. Bij een volledig tandeloze kaak is het belangrijk dat u akkoord krijgt op de aanvraag bij uw zorgverzekering voordat u in aanmerking komt voor implantaten.

Voordelen klikgebit op implantaten

  • U hoeft u geen zorgen te maken dat uw gebit van zijn plek komt of uitvalt wanneer u eet, praat of lacht.
  • Bij een klikgebit in de bovenkaak is de gehemelteplaat niet meer nodig. Hierdoor proeft u meer wanneer u eet en drinkt.
  • Een tandeloze kaak blijft slinken. Maar op de plek van de implantaten slinkt de kaak nog maar minimaal. Dit komt omdat het lichaam denkt dat op deze plek weer tanden staan. Hierdoor heeft u niet tot nauwelijks last van drukplekken.

Implantologie kosten

Wat mag implantologie kosten? Wanneer u uw eigen tanden en/of kiezen in de desbetreffende kaak nog heeft, dan worden deze kosten niet gedekt door de basisverzekering. Worden er implantaten geplaatst ter vervaardiging voor een klikgebit? Dan worden deze kosten meestal volledig vergoed vanuit de verzekering.

Check voor de zekerheid altijd even bij uw zorgverzekeraar, of neem contact met ons op zodat wij dit voor u kunnen bevestigen.

Soorten implantaten

Er zijn verschillende soorten implantaten voor verschillende types gebitsproblematiek. Een implantaat kan al worden geplaatst bij één missend gebitselement, maar ook wanneer u uw volledige gebit wilt vervangen.

Enkeltandsvervanging

Wanneer één tand of kies ontbreekt, kan op deze plek een implantaat in het kaakbot worden geplaatst. Op dit implantaat wordt een kroon bevestigt. Op deze manier wordt het ontbrekende gebitselement vervangen zonder dat aan de aangrenzende tanden of kiezen geboord hoeft te worden.

Brugconstructie

In dit geval ontbreken twee of meerdere tanden of kiezen. Er worden twee implantaten geplaatst, waarover een drie- of vierdelige brug wordt geplaatst, afhankelijk van het aantal missende gebitselementen.

Klikgebit

Wanneer uw kaak volledig tandeloos is, kunt u een klikgebit op implantaten laten zetten. Dit kunt u vergelijken met een kunstgebit, alleen kunt u een klikgebit ‘vastklikken’ op de geplaatste implantaten. Dit maakt het steviger en comfortabeler dan een uitneembaar kunstgebit.

Alternatief gebitsprothese

All on six is een zeer hoogwaardig alternatief voor een gebitsprothese, zowel qua uitstraling als functionaliteit. Bij all on six worden er zes implantaten in de kaak aangebracht waarop een vaste brug wordt vastgeschroefd. Het lijkt én voelt of u uw eigen tanden en kiezen weer terug heeft.

Contact

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Benieuwd naar de mogelijkheden? Wij staan u graag bij met een deskundig en persoonlijk advies. Maak nu een afspraak voor het realiseren van uw droomgebit!

Contact

Wilt u graag vrijblijvend meer informatie of wilt u een afspraak maken?

Vul dan het contactformulier in, stuur een mail naar info@mondzorgtruijen.nl of neem telefonisch contact op via 0495 – 75 55 39.

Praktijk Mondzorgcentrum Truijen
Nieuwstraat 42
6021HT, Budel

In geval van spoed, belt u met de praktijk telefoonnummer: 0495 – 75 55 39.

Buiten onze openingstijden belt u met de Tandartsenpost Eindhoven. Het spoednummer is 040 – 31 11 915

Tussen 22:00 uur en 08:00 uur is de Tandartsenpost Eindhoven uitsluitend bereikbaar voor acute spoedgevallen, zoals ondraaglijke pijn, trauma of nabloedingen.

Tandartsenpost Eindhoven
Aalsterweg 108
5615 CJ Eindhoven
Telnr 040-3111915
www.tandartsenposteindhoven.nl