De Tandprotheticus
U hebt nog eigen tanden en/of kiezen maar er ontbreken een aantal
De tandprotheticus is dé professionele zorgverlener en expert in het aanmeten en vervaardigen van alle uitneembare voorzieningen in de mond. Zo maakt hij niet alleen volledige gebitsprotheses, maar ook gedeeltelijke protheses en protheses op implantaten. Een prothese op implantaten wordt ook wel klikgebit genoemd. Onder een gedeeltelijke prothese wordt een partiële prothese oftewel plaatje of frame verstaan.
De tandprotheticus is zowel technisch als medisch-biologisch opgeleid waardoor hij op de hoogte is van de nieuwste technische en medische kennis. Het is een wettelijk erkend beroep en valt onder de wet BIG.
De tandprotheticus
Mijn naam is Guido Truijen. Tandprotheticus en eigenaar van Mondzorgcentrum Budel.
Ruim 14 jaar geleden kwam ik in aanraking met het vak tandtechniek. Na een jaar vast dienstverband ben ik de vierjarige opleiding tandtechniek gaan volgen in Utrecht. Dit was een combinatie van werken en leren. Ik rondde de opleiding succesvol af en wilde meer. Aansluitend heb ik het “specialisatiejaar gebitsprothese” gevolgd en wederom met succes afgerond.
Als tandtechnicus maak je techniekwerk voornamelijk in opdracht van tandartsen. Buiten het feit dat de werkzaamheden erg leuk zijn en je een mooi product aflevert, mis je eigenlijk het mooiste stuk van het vak: het contact met de patiënt. Daarom besloot ik om de opleiding tandprothetiek te volgen.
Als tandprotheticus mag je zelfstandig de gebitsprothese aan de behandelstoel aanmeten. Een ander voordeel is dat een tandprotheticus overeenkomsten kan afsluiten met de zorgverzekeraars en zelf mag declareren.
Het levert veel voldoening op om dat mooie stukje vakwerk bij de patiënt in de mond te plaatsen. Wanneer de patiënt dan stralend de deur uit loopt geeft dat een enorm goed gevoel. Dáár doe ik het voor, dat is het mooiste dat er is.
Zelfstandig ondernemer
Gedurende een aantal jaren werkte ik fulltime als leidinggevende op de protheseafdeling, behandelde ik patiënten in een tandartspraktijk en ging ik iedere zaterdag naar school in Utrecht.
In 2018 ging ik de uitdaging aan en ben ik begonnen als zelfstandig ondernemer. Mijn werkzaamheden bestonden voornamelijk uit het behandelen van patiënten in zorginstellingen en tandartspraktijken.
Een jaar later nam ik de praktijk van Herman van de Broek over in Budel. Hier deed ik in eerste instantie alles in mijn eentje. Zowel het behandelen aan de behandelstoel, het techniekwerk in het laboratorium en de administratieve taken als declareren en afspraken inplannen.
Al snel werd het drukker en moest er versterking bij. Al gauw werd het pand te klein en groeiden wij uit ons jasje.
In 2021 kocht ik het pand van de voormalige tandartspraktijk Smiles, door veel mensen ook nog wel de “oude apotheek” genoemd. Na een flinke verbouwing zijn wij eind vorig jaar van start gegaan op onze nieuwe locatie. Hier beschikken we over meerdere behandelkamers en eigen laboratorium.
Inmiddels zijn wij uitgegroeid tot een team van 8 man sterk met meerdere disciplines waaronder een tandarts en een implantoloog.
Specialiteit
Mijn grootste specialiteit is de omgang met mensen. Ik hou ervan om op een laagdrempelige manier met de patiënten om te gaan. Ik vind dat de patiënt zich prettig en comfortabel moet kunnen voelen in onze praktijk. Hoe beter deze communicatie verloopt des te duidelijker de wensen van de patiënt op mij worden overgebracht.
Ik leg de lat voor mijzelf erg hoog en ben pas tevreden wanneer iets 100% goed is. Voordat een prothese definitief geplaatst wordt is er altijd nog een laatste aanmeetfase. Omdat de tanden en kiezen nog in de was staan, kan het één en ander nog eenvoudig worden aangepast. Het komt regelmatig voor dat een patiënt de prothese erg mooi vindt, maar dat ik vind dat het nog beter of mooier kan. Die laatste aanpassing kan ervoor zorgen dat dat werkstuk een 9 zou zijn maar uiteindelijk toch nog een 10 wordt.
Geen verwijzing van de tandarts nodig
Voor het maken van een volledige gebitsprothese is geen verwijzing van de tandarts nodig. Een groot voordeel is dat de tandprothetische praktijk rechtstreeks bezocht kan worden voor alles omtrent het kunstgebit. Zodoende is het zonder tussenpartij ook laagdrempeliger.
Waarvoor kunt u bij de tandprotheticus terecht?
- Vrijblijvend Advies/informatie
- Beoordeling van de huidige prothese en mondholte
- Reparatie en aanpassing van het kunstgebit
- Vernieuwing van een kunstgebit
- Een gedeeltelijk kunstgebit of frame
- Een kunstgebit op implantaten oftewel klikgebit
- Nazorg
Voordeel
Een groot voordeel is dat het gehele proces van de vervaardiging van de gebitsprothese onder de regie van de tandprotheticus valt. Zo wordt het beeld wat verkregen wordt aan de stoel overgebracht in het laboratorium waar het techniekwerk vervaardigt wordt.
Tijdens het intakegesprek worden de wensen van de patiënt besproken. Een patiënt kan allerlei problemen met het huidige kunstgebit ervaren waar de tandprotheticus een oplossing voor kan bieden.
Veelvoorkomende problemen
- Problemen bij het spreken
- Niet durven te spreken of lachen vanwege een te loszittend gebit
- Een ingevallen gezicht
- Pijn bij het eten
- ‘Kapotte’ mondhoeken. Dit is een veelvoorkomend probleem bij een te lage beet.
- Slecht kunnen kauwen (dit kan resulteren in maag/darmklachten)
- Voedsel onder de prothese
Contact
Informatie opvragen
Heeft u problemen met uw gebitsprothese, krijgt u voor de eerste keer een kunstgebit, of heeft u graag informatie over een behandeling?
Ik kan met u de mogelijkheden bespreken. Middels een begroting kunt u bij de zorgverzekering informeren wat uw exacte eigen bijdrage is. De meeste verzekeraars vergoeden een nieuwe gebitsprothese na vijf jaar.
Vult u het contactformulier in, stuur een mail naar info@mondzorgtruijen.nl of neem telefonisch contact op via 0495-755539.