Beoordeeld met een 9.7

Tandenknarsen

Ruim 20% van de bevolking heeft last van tandenknarsen in de slaap. Vaak merk je dit zelf niet. Hieronder vertellen we over de oorzaken, gevolgen en tips om tandenknarsen te voorkomen.

Wat is tandenknarsen?

Het komt voor bij zowel kinderen als volwassenen. Meestal vindt dit ’s nachts plaats. De meeste mensen zijn zich hier niet van bewust. Vaak is het de partner die dit opmerkt en hier last van heeft. Het kan ook overdag plaatsvinden. De oorzaak is niet altijd bekend. Stress kan een bepalende factor hierin zijn. Knarsen is het krachtig over elkaar heen schuiven en klemmen is het krachtig dichtbijten van de gebitselementen. Hierdoor kan er slijtage van de gebitselementen optreden. De tanden en kiezen kunnen in lengte afnemen of er breken stukjes af. Ook esthetisch kan het voor problemen zorgen, denk hierbij aan een afgesleten front.

Vrijblijvend advies

Soms kunnen tanden en kiezen zelfs los komen te staan. Op langere termijn kunnen er ook kaakgewrichtsklachten ontstaan. Om deze klachten te voorkomen of te verhelpen kan er een knarsbitje vervaardigd worden. Dit bitje wordt ook wel een splint of opbeetplaat genoemd. Deze zorgt voor een beschermlaag tussen de tanden en kiezen, waardoor het bitje deze krachten opvangt.

Enkele symptomen van knarsen of klemmen;

Verschil op maat aangemeten knarsbitje en kant-en-klaar knarsbitje:

Een op maat gemaakt knarsbitje is een stuk prijziger dan de kant-en-klare of voorgevormde bitjes. Desondanks kun je ook bij het knarsbitje spreken van de term “goedkoop is duurkoop”. Een op maat aangemeten knarsbitje kan hoge kosten bij beschadiging van het gebit voorkomen.

Een goed knarsbitje dient aan een aantal eisen te voldoen:

Hoe wordt de gebitsbeschermer gemaakt?

Er wordt in eerste instantie een (alginaat)afdruk gemaakt van de tanden. Hiermee wordt een kopie verkregen van de situatie in de mond. In het laboratorium wordt door de tandtechnicus een passend bitje vervaardigd. Tijdens de intake bij de tandarts worden de wensen besproken. Er is bijvoorbeeld keuze in hard, zacht of hard/zachte gebitsbeschermer. Tevens wordt er een begroting gemaakt.

Contact

Informatie opvragen

Wanneer u voor de eerste keer een gebitsprothese krijgt of wanneer uw oude gebitsprothese aan vervanging toe is, kom ik graag vrijblijvend bij u langs voor een intakegesprek.

Ik kan met u de mogelijkheden bespreken. Middels een begroting kunt u bij de zorgverzekering informeren wat uw exacte eigen bijdrage is. De meeste verzekeraars vergoeden een nieuwe gebitsprothese na vijf jaar.

Vult u het contactformulier in, stuur een mail naar info@mondzorgtruijen.nl of neem telefonisch contact op via 0495-755539.

Gepaste trots

Tevreden patiënt aan het woord

Contact

Wilt u graag vrijblijvend meer informatie of wilt u een afspraak maken?

Vul dan het contactformulier in, stuur een mail naar info@mondzorgtruijen.nl of neem telefonisch contact op via 0495 – 75 55 39.

Praktijk Mondzorgcentrum Truijen
Nieuwstraat 42
6021HT, Budel

In geval van spoed, belt u met de praktijk telefoonnummer: 0495 – 75 55 39.

Buiten onze openingstijden belt u met de Tandartsenpost Eindhoven. Het spoednummer is 040 – 31 11 915

Tussen 22:00 uur en 08:00 uur is de Tandartsenpost Eindhoven uitsluitend bereikbaar voor acute spoedgevallen, zoals ondraaglijke pijn, trauma of nabloedingen.

Tandartsenpost Eindhoven
Aalsterweg 108
5615 CJ Eindhoven
Telnr 040-3111915
www.tandartsenposteindhoven.nl